Vuodesta 2018 asti on järjestetty Euroopan packraft-miitti Sloveniassa, upeassa Socan-laaksossa. Olemme olleet mukana Katjan kanssa kahdessa ensimmäisessä, tämän jälkeen iski koronapandemia, mutta jatkoimme perinnettä taas 2023 ja tällä kertaa olimme jo osa staffia.

Socan laakso on seikkailijoiden paratiisi. Voit käydä pyöräilemässä, kävelemässä, melomassa, snorklaamassa, koskikellumassa, kanjoniseikkailulla tai hypätä vaikka laskuvarjolla. Paikka on kuuluisa vuoristaan ja erityisen kirkkaista joista ja puroistaan.

Sijainti ja majoitus

Tapahtuman keskipisteenä on Camp Lizan leirintäalue Bovecin kaupungissa. Tämä on ihanteellinen sijainti pitää leiriä. Tarvitset siis teltan ja leiriintymiskamppeet. Leirintäalue maksoi 2023 16,50€/hlö/päivä, joskus tapahtuman aikaan saattaa olla alennus miittiin osallistuville.

Camp Liza on Soca-joen ja Koritniza-puron yhtymäkohdassa, joten tästä on hyvät yhteydet monipuolisille melontareiteille. Leirintäalueella on hyvä ravintola, ruoat on alkaen 12€/annos.

Tarvitset myös jokiluvan, melominen ei ole ilmaista. Lupa maksoi 2023 päivältä 3€, viikolta 16€, koko sesonki on 30€.

Paikalliset sanovat, että Soca-laaksossa sateella on lapsia. Eli käytännössä se tarkoittaa, että sadetta tulee usein. Siihen kannattaa varautua ja meille melojille se on usein hyvä asia, koska virtaamat nousevat.

Saapuminen ja logistiikka

Helpoin tapa matkustaa paikan päälle on lentää jonnekin ”lähistön” kaupunkeihin ja vuokrata auto. Vaihtoehtoina on lentää mm. Ljubljanaan, Venetsiaan, Triesteen, Wieniin tai Müncheniin. Vuokra-auton kanssa alueella liikkuminen on helpompaa, mutta onnistuu se ilman autoakin. Osa melontareiteistä onnistuu kävelle ja aina on mahdollista löytää tapahtumapaikalta melontaseuraa, joilla on auto käytössään.

Itse pidin eniten reitistä Itävallan kautta, Italian Tarvision kylän läpi. Reitti nousee vuorten päälle ja on jo itsessään suomalaiselle tasamaan tallaajalle elämys.

Bovec on kaunis alppi-tyylinen kaupunki. Löydät täältä ruokakaupat, ravintoloita ja retkikaasuakin. Paikkahan on keskellä upeaa vuoristosolaa, joten maisemat seuraavat joka paikkaan.

Tapahtumia tapaamisessa

Itsessään jo se, että pääsee Socalle melomaan on ikimuistoinen tapahtuma. Jos olet avoin oppimaan uutta, niin tapahtuma kannattaa ottaa hiukan myös treenileirinä. Yleisesti ottaen eurooppalaiset melojat ovat valovuoden suomalaisia edellä, joten opit väkisinkin uutta.

Aamuisin tapaamme leirintäalueella ja vapaaehtoiset järjestävä workshoppeja, joinne voit ilmoittautua mukaan. Nämä voivat olla teoriaa, tekemistä joella tai niiden yhdistelmä. Harjoittelemme paljon turvallisuusasioita, melontatekniikoita, varusteasioita ja voit myös usein lainata ilmaiseksi eri valmistajien packrafteja.

Hauskinta on tietysti melontaretket joelle. Lyöttäydy mukaan johonkin porukkaan ja pitäkää hauskaa joella.

Jos saat fillarin mukaasi, niin voit käydä vaikka bikerafting-retkellä.

Melontareitit ja tasot

Paikan päältä löytää monentasoista melontareittiä tai osuutta. Helpoimmat osuudet ovat II-tason koskea, mutta soveltuu myös aloittelijoille, mikäli saat itsellesi mukaan porukan, jossa joku katsoo perääsi ja auttaa reskuutuksissa.

Valittavana on Koritnica-puro ja Soca-joen eri osuudet. Jos olet Suomessa paljon melonut koskia, täällä joet on aivan erilaisia. Vahvoja akanvirtoja ja päävirta kuljettaa mukanaan koko joen matkan. Virtaamat vaihtelevat paljon sateiden mukaan ja vaikuttavat myös joen luonteeseen. Eilen helppo pätkä saattaa olla huomenna vaativa tai toisin päin.

Kerron tässä hiukan eri pätkistä. Selvennykseksi esim. II-tason meloja tarkoittaa taitoja, joiden avulla olet kuit kotonasi II-tason koskissa. Voit laskea ne takaperin, saat kiinni kaikki akanvirtakäännökset, pystyt myös tekemään ne varmasti kaatumatta. Osaat tehdä reskuutukset myös pahimmissa paikoissa sekä itsellesi että tiimillesi.

Upper Soca – Bunkers

Ylimmäinen pätkä on vaativa. Korkealla virtaamalla saattaa olla jopa IV-tasoa. Keskitason virtaamalla on teknistä III-tason koskea. Täällä on vaarallisia sieve- ja siphon-ilmiöitä. Eli vesi menee kiven alta tehden sinne siivilän, jonne voi jäädä jumiin tai pahimmassa tapauksessa pyörrevirtauksen, joka voi imaista uimarin.

Hyvä paikka käydä harjoittelemassa hyvän tiimin kanssa. Sinun pitää olla vähintäänkin hyvä II-tason meloja myös keskitason virtaamalla, mieluiten III-tason. Tästä voi jatkaa matkaa myös alemmaksi, mutta reitin lopussa on vaaralinen rotko. Rotko näyttää pikaisesti katsottuna helpolta, mutta siellä on paljon riskejä, jos joudut uimasille. Kannattaa kävellä ohi, se onnistuu helposti polkua pitkin.

Tässä kuvaa osuuden lopettavasta rotkosta. Heti rotkon alussa on tekninen, vaativa mutka. Jos kaadut heti alussa ja uit rotkoon, niin siellä voi tapahtua paljon ikäviä yllätyksiä virtaaman kanssa. Usko pois, olen nähnyt että uimari menee veden alle ja on pitkään jumissa rotkon seinää vasten.

Socan kolmas rotko — The gorge/tunnel

Tämä osio alkaa edellä mainitun rotkon jälkeen. Pääset tänne myös 30-40 minuutin patikoimisella leirintäalueelta. Keskitason virtaamalla kosket ovat II-tasoa, ei kauhean vaikeita, mutta joessa on vahva jatkuva virtaus, joka on tottumattomalle uusi elämys.

Sinun pitää osata koskimelonnan perustaidot; lossaaminen ja akanvirtakäännökset, mutta akanvirrat ovat yleensä aika isoja. Tämä on hyvä pätkä alkuun ja treenaamiseen. Voit lopettaa leirintäalueen kohdalla tai jatkaa alemmaksi. Kun vastaan tulee ensimmäinen autosilta, voit lopettaa tähän vasemmalle ja kävellä takaisin joko tietä pitkin tai mennä vasenta reunaa (joen virtaamaa nähden) pienempiä polkuja ja teitä pitkin. Voit myös meloa Bokaan asti, jossa on silta ja hotelli, täältä tarvitset jo autokyydin takaisin.

Srpenica 1

Bokasta Srpenica 1:n take out -pisteeseen on ns. maisemareitti. Helppoja koskia ja upeat maisemat. Yleensä kosket ovat I-tasoa. Tästä voi jatkaa vielä Srpenica 2:seen.

Srpenica 2

Eli pätkä Srpenica 1:n take out -pisteestä Sprenica 2 take out -pisteeseen. Tässä on jo taas välillä isompaa koskea. Keskitason virtaamalla kosket on II-tasoa, korkealla virtaamalla jopa III-tasoa. Hyvä paikka käydä melomassa vaikkapa, kun helpommat paikat on jo kokeiltu ja oma taitotaso on tiedossa.

Tässä pitää osata tulla oikeassa paikkaa pois joelta tai ajaudut seuraavalle osuudelle. Iso suvanto ja take out oikealla.

Trnovo 1 – The Graveyard section

Tämä osuus alkaa heti edellisen osuuden jälkeen, suvannosta laskee alas jo vahva koski.

Kuten nimi jo kertoo, niin tässä on jo isompaa koskea. Sinun pitää olla oikeasti vähintää III-tason meloja keskitason virtaamalla ja korkealla virtaamalla IV-tason meloja. Isoja kiviä ja siivilöitä (sieve), saattaa olla myös jokunen siphon. Eli nämä pitää osata tunnistaa ja väistää.

Keskitason virtaamalla on kivaa teknista koskea. Pieniä, mutta vahvoja akanvirtoja, joiden kanssa pääsee treenaamaan.

Slalom-osuus

Tämä pätkä on matalalla III-tasoa, mutta usein IV-tasoa. Pitää olla jo vahva meloja, jotta jaksaa mennä pätkän läpi. Olen laskenut vain alkuosan ja en jatkanut pidemmälle. Tämän jälkeen tulee vielä vaativampi Catamaran osuus, joka on jo V-tasoa.

Paljon sieve- ja siphonkiviä. Ei välttämättä näytä niin haastavalta tottumattoman silmiin, mutta virta on voimakas ja tarvitset hyvät tekniset taidot, jotta saat akanvirrat kiinni.

Koritnica

Tämä on puro, joka laskee Soca-jokeen lähelle leirintäaluetta. Oma suosikkini, ehdottomasti. Tämä puro vaatii creek-tyylistä osaamista, matalassa vedessä. Akanvirrat ovat pieniä ja ryhmäkoko pitää olla myös sen mukainen. Ryhmässä pitää osaa liikkua jokea pitkin, akanvirtoihin mahtuu usein vain 1-2 packraftia.

Voit myös haikata leirintäalueelta Koritnican aloituspaikalle. Käy samalla katsomassa rotkoa. Tämä rotko on heti osuuden alussa ja on monesti se hankalin paikka. Voit käydä skouttaamassa rotkon molemmilta puolilta jokea. Kannattaa laittaa kokenut meloja rotkon alle pelastamaan uimareita.

Keskitason virtaamalla Koritnica on pääosin II-tasoa, viimeiset kosket ennen leirintäaluetta saattaa olla II+ tai III tasoa. Ne voi myös jättää väliin ja poistua oikealle ennen niitä.

Älä aloita korkeammalta, kuin tämä virallinen aloituspaikka. Ylhäällä on näet myös rotko, jos sinne ajautuu niin on olemattomat mahdollisuudet päästä enää elävänä ulos. Se on VI-tason rotko, josta ei enää pääse pois.

Elämys, jota et unohda

Euroopan packraft-miitti on elämys, jota et heti unohda. Aikaa kannattaa varata viikko tai enemmän. Packraft Europe järjestää yleensä Rescue 3 -koulutuksen ennen tapahtumaa. Iso suositus tällä, parempaa kohdetta ei voisi koulutukselle olla.

Melomaan ei opi melomalla. Tarvitset välillä kursseja tai taitavia ohjaajia nostamaan sinut aina uudelle tasolle, jonka jälkeen voit harjoitella taitoja lisää. Täällä opit viikossa enemmän, kuin Suomessa 10 vuotta koskia melomalla.

Löydä uusia kavereita ympäri maailman. Osallistujia on yleensä pitkin Eurooppaa, mutta seikkailijoita saapuu myös Jenkeistä, Uudesta-Seelannista, Tasmaniasta ja ties mistä. Olemme saaneet paljon uusia kavereita näistä tapahtumista.

Tule mukaan ensi vuonna!

Category
Tags

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *